Истражувања

 

Ви нудиме услуги од областа на истражување кои покриваат пазари, индустрии, конкуренти и организациски капацитети. Дозволете нашето познавање во истражувачките методологии да ви помогне да донесете одлука.

И-Лаб

 

Во И-Лаб работиме на развивање и комерцијализација на иновации. Ви помагаме да ја предизвикате статус-кво состојбата: Како до одлични идеи? Како да ги потврдите и унапредите? Како да стигнат до вистинските луѓе?

BizTech Академија

 

Дали сте менаџер, претприемач или студент кој сака да ги подобри своите бизнис, иновациски и вештини во претприемништво? Тогаш, BizTech Академијата е вистинското решение за вас. Погледнете ја нашата понуда.

Проектен Центар

 

Со големо познавање и искуство, нашите сертифицирани Проект Менаџери се специјализирани во развивање, водење и управување проекти. Дозволете да ви помогнеме да ја реализирате вашата нова проектна идеја.

Ако сте започнале од неодамна со свој бизнис – или ако размислувате за истото – сакам да ви кажам дека многу луѓе ви прават друштво. Mногумина го мислат истото. Причините за нивниот избор се најразлични...

Можеби веќе им е доста од работата за други, биле неодамна отпуштени, или пак немаат други избори кои им се отворени во овој момент. Сакаат да бидат газди на своето време или труд, имаат страст за некое хоби кое лесно можат да го претворат во заработка или едноставно не се наоѓаат на работните места кај кои доминира предвидливоста и монотоноста. Многу причини и многу приказни кои во денешно време се повеќе укажуваат дека претпримеништвото се наметнува како алтернативен избор на кариера.

Во светски рамки ако направиме споредба може да се каже дека претриемништвото се повеќе се претвора во еквивалент на американскиот сон за поседување на сопствена куќа од 1950-тите. Сепак ќе ви откријам една мала тајна која сите длабоко во нас ја знаеме – претпримеништвото не е за секого. Потребно е добро да се преиспитате дали можете да водите сопствена компанија или не.

Статистиката на преживување на новите компании во светски рамки се движи во рамките на 30% за првите пет години. Нашите статистики се малку посложени бидејќи е тешко да се направи разлика помеѓу активна и пасивна компанија. Приказните за успех преку ноќ и за млади милионери се ретки, капиталот за започнување на бизнис тешко се обезбедува, додека работливиот, одлучен визионер кои посветува долги часови на работа и вложува бескрајна енергија во неговиот или нејзиниот бизнис е реалната слика на денешнот претприемач.

Во исто време, претпримачите се соочуваат со низа на внатрешни и надворешни предизвици при водењето на својот бизнис. Треба да умеат да создадат супериорен производ или услуга со скоро никакви ресурси. Треба да умеат да управуваат со текот на парите и да осигураат профитабилност. Понатаму, треба да знаат како да го одберат и вработат потребниот кадар. Надворешните фактори пак како што се пристапот до финансии, регулативата и технологијата влијаат врз работата на претприемачите на дневна основа.

Многу мали бизниси пропаѓаат заради слабости во делот на финансиското работење, маркетингот, или поради мислата дека техничкото решение е доволно за да успее компанијата. Оттука за да вистински бидете во состојба да отворите и успешно водите компанија потребно е да бидете свесни за сите работи кои одат во полза и против водењето на сопствен бизнис.

Постојат неколку карактеристики кои ги издвојуваат претприемачите од другите:

 • Истрајност
 • Желба за превземање на иницијатива
 • Натпреварувачки дух
 • Самостојност
 • Силна потреба за постигнувања
 • Самодоверба
 • Добро физичка состојба

На крајот од списокот се издвојуваат и следниве изненадувачки карактеристики, силна желба за финансиска независност, трпеливост, организациски вештини, и потреба за моќ. Оттука, прашањето е дали го имате тоа што е потребно за да бидете претприемач:

 1. Дали сте спремни да работите напорно и многу да жртвувате за да го започнете и растете својот бизнис?
 2. Дали можете да ги понесете на грб сите одлуки кои се однесуваат за работењето на вашата компанија самостјно и независно од другите?
 3. Дали сте независни, дисциплинирани и знаете како да се посветите на работата?
 4. Дали сте спремни да превземете многу улоги во рамките на вашата компанија, менаџер, работник, сметководител, маркетинг специјалист и сл?

На крај, и покрај тоа што некој успешни претпримачи знаат да се пофалат дека имале и среќа во работата, тие кои најчесто се успешни се оние кои добро се подготвиле и можат да ги видат сите можности кои се отвараат на патот.

Настани

Monday, 20th April 2015 - Wednesday, 22nd April 2015
Skopje - Skopje, Macedonia (FYROM)
Среда, 8th Април 2015 
Штип - Штип, Македонија (FYROM)
Monday, 20th October 2014 - Thursday, 23rd October 2014
Premier Inn Hotel - Dubai, United Arab Emirates